CAUFERENCIA: EL TANQUE EN LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Nunca una guerra fue tan esperada y se entró en ella con tanta alegría como el 28 de julio de 1914 cuando el Imperio Austro-Húngaro empezó la Primera Guerra Mundial al declarar la Guerra a Serbia y ello motivó que el sistema de alianzas obligara a toda Europa a apoyar a sus aliados. Los jóvenes se alistaban voluntarios y subían a los trenes en medio de la euforia pensando en cubrirse de gloria tras un corto combate.
En los campos de batalla de Francia les esperaba una pesadilla: las trincheras.
Los soldados eran obligados a salir por oleadas para intentar tomar corriendo la trinchera enemiga. No se podía correr hacia ametralladoras que disparaban 600 balas por minuto, así que morían a miles. Los supervivientes intentaban regresar a unas trincheras que lo único que ofrecían era frío, barro, miseria, suciedad, miedo y hastío. Esto, hasta que algún general ordenase otro ataque.
Cau Artistic ha analizado esta tarde la vida en las trincheras y la invención del tanque, como medio para poder atravesar la tierra de nadie repleta de alambradas y poder llegar a la trinchera enemiga. El crucero terrestre, ya imaginado por Leonardo da Vinci, vio la luz en 1916 en la Batalla del Somme. Hemos presentado las maquetas de todos los carros de combate utilizados, MARK, SCHNEIDER, RENAULT FT-17, SAINT CHAMOND, A7V i WHIPPET.
Imágenes y videos han servido para mostrar el funcionamiento de estos tanques en las batallas del Somme, Cambrai y Amiens y el fin de la efectividad de las trincheras.
Agradecer la participación de alumnos del grupo de teatro del Colegio Salesianos de Horta y de su responsable Anna Galisteo y el jefe de estudios Juan Méndez, que han leído una serie de poemas antibelicistas de Owen y Sasson. Destacar también la aportación del músico, guitarrista y compositor chileno Eulogio Dávalos interpretando la canción "Gracias a la Vida" de Violeta Parra. Estas colaboraciones han dado gran solemnidad al evento.


Mai una guerra va ser tan esperada i es va entrar en ella amb tanta alegria com el 28 de juliol de 1914 quan l'Imperi austrohongarès va començar la Primera Guerra Mundial en declarar la Guerra a Sèrbia i, això, va motivar que el sistema d'aliances obligués a tota Europa a donar suport als seus aliats. Els joves s'allistaven voluntaris i pujaven als trens enmig de l'eufòria pensant en cobrir-se de glòria després d'un curt combat.
En els camps de batalla de França els esperava un malson: les trinxeres. Els soldats eren obligats a sortir per onades per intentar prendre corrent la trinxera enemiga. No es podia córrer cap a metralladores que disparaven 600 bales per minut, així que morien a milers. Els supervivents intentaven tornar a unes trinxeres que l'únic que oferien era fred, fang, misèria, brutícia, por i fàstic. Això, fins que algun general ordenés un altre atac.
Cau Artistic ha analitzat aquesta tarda la vida a les trinxeres i la invenció del tanc, com a mitjà per poder travessar la terra de ningú, plena de filats, i poder arribar a la trinxera enemiga. El creuer terrestre, ja imaginat per Leonardo da Vinci, va veure la llum el 1916 a la Batalla del Somme. Hem presentat les maquetes de tots els carros de combat utilizats MARK, SCHNEIDER, RENAULT FT-17, SAINT -CHAMOND, A7V I WHIPPET.
Imatges i vídeos han servit per mostrar el funcionament d'aquests tancs en les batalles del Somme, Cambrai i Amiens i la fi de l'efectivitat de les trinxeres. Agrair la participació d'alumnes del grup de teatre del Col·legi Salesians d'Horta i de la seva responsable Anna Galisteo i el cap d'estudis Joan Méndez, que han llegit una sèrie de poemes antibel·licistes d'Owen i Sasson. Destacar també  l'aportació del músic, guitarrista i compositor xilè Eulogio Dávalos interpretant la cançó "Gracias a la Vida" de Violeta Parra. Aquestes col·laboracions han donat gran solemnitat a l'esdeveniment.
IMÁGENES DE LA CAUFERENCIA: El Tanque en la Primera Guerra Mundial

No hay comentarios:

Publicar un comentario